Passie voor brouwen

Water, mooie dikke zomergerst, hop en gist zijn de belangrijkste basisingrediënten voor het brouwen van bier.

Water
Ons water is een natuurlijk zoutarm en zacht water. Dit water wordt opgepompt van op een diepte van meer dan 100 meter.

Gerst
De ruwe gerst wordt eerst vermout. Door het eesten op een lage of hoge temperatuur krijgt het mout een bleke of donkere kleur. Vermouten kan met vele graansoorten. Gerst zorgt voor een stevige, afgeronde zoetheid, tarwe geeft het bier een dorstlessende wrangheid en haver verleent een zijdeachtige, zachte volmondigheid aan het bier.

Hop
Hop verwerken we tijdens het brouwproces om het bier een frisse smaak en een subtiel kruidig hoparoma te geven. De bieren van Brouwerij Bosteels hebben geen uitgesproken bitterheid en daarom is onze keuze gevallen op kwalitatief hoogstaande aromahoppen.
Gist
Gist zet suiker om in alcohol en koolzuurgas. De brouwerij Bosteels gebruikt 2 soorten gist: bovengist of hoge gist en ondergist of lage gist. De bovengist is de gist voor de bereiding van speciale bieren. Hoge gistingsbieren zijn fruitiger en bevatten meer aromacomponenten dan pilsbieren.

Het echte brouwen start in de brouwzaal. Daar worden de vergistbare suikers uit het moutmeelbeslag samen met eiwitten, mineralen, aminozuren enz. in de typische koperen ketels in het warme brouwwater opgelost. Als de versuikering compleet is verpompt de brouwer de suikeroplossing of wort verpompen naar de filterkuip met de bedoeling kaf en andere onopgeloste delen te verwijderen. Uit de filterkuip loopt dan een heldere vloeistof af naar de kookketel. Om de vloeistof te steriliseren warmt men daarna de wort op tot koken. Wat overblijft in de filterkuip noemt men draf..

Door toevoegen van de hop zal men de typische bitterheid en het aangename hoparoma krijgen. Na zowat 90 minuten koken is de wort klaar voor afkoeling en ingisting. Deze hete suikeroplossing sturen we over de whirlpool naar de wortkoeler. Die whirlpool verwijdert de neergeslagen eiwitten. De wort koelen we vervolgens af tot 20°C voor bieren van hoge gisting en tot 12°C voor bieren van lage gisting. Nadien beluchten we de wort en voegen we er verse gist aan toe om de gisting te starten.

Brouwerij Bosteels heeft 3 bieren van hoge gisting nl. Pauwel Kwak, Tripel Karmeliet en DeuS. Deze 3 bieren hebben elk hun eigen karakter en gisten in cylindroconische tanks aan temperaturen tussen 23 en 27° C (in het engels, wordt nog doorgegeven F). Elke tank is goed voor ongeveer 100 000 Kwak- of Karmelietflesjes. Een hoge gisting duurt ongeveer 5 à 6 dagen en is afhankelijk van de hoeveelheid vergistbare suikers.

Als bieren uitgegist zijn, begint het lageren of de maturatie. De juist uitgegiste bieren zijn nog jong en hebben nog niet hun volle smaak en aroma. Zij doen er goed aan een tijdje te rusten en dit bij een zo laag mogelijke temperatuur ( -3°C / F). Voor de bieren van hoge gisting is de duurtijd 4 weken.

De brouwer filtert gist en hopresten uit het bier met een centrifuge en een platenfilter . De nevel trekt op en wat eerst nog troebel was, is nu stralend helder.

De gewassen en gespoelde steriele flesjes zijn na grondige controle klaar om een nieuw leven te beginnen. Per uur worden 20.000 flesjes gevuld. Nog een kroonkurk en een etiket met houdbaarheidsdatum erop en het is klaar om door u geproefd te worden.

Net voor de afvulling van Tripel Karmeliet voegt men suiker en verse gist toe. Daarna worden de afgevulde flessen 2 à 3 weken in de warme kamer gestockeerd aan een constante temperatuur van 22°C. De gist zal de aanwezige suikers omzetten in koolzuurgas om het bier een sprankelende saturatie te geven. De aanwezige gist gaat zich vasthechten aan de bodem van de fles.

In het labo worden een hele reeks onderzoeken en testen uitgevoerd om de constante kwaliteit van het bier te beogen en dit zowel op microbiologisch als fysico-chemisch vlak.

Passie, vakmanschap en traditie ontmoeten hedendaagse brouwtechnieken bij de brouwerij Bosteels. Zodat u bij het degusteren van uw bier keer op keer kunt rekenen op uitmuntende kwaliteit.

De grondstoffen

Water, mooie dikke zomergerst, hop en gist zijn de belangrijkste basisingrediënten voor het brouwen van bier.

Water
Ons water is een natuurlijk zoutarm en zacht water. Dit water wordt opgepompt van op een diepte van meer dan 100 meter.

Gerst
De ruwe gerst wordt eerst vermout. Door het eesten op een lage of hoge temperatuur krijgt het mout een bleke of donkere kleur. Vermouten kan met vele graansoorten. Gerst zorgt voor een stevige, afgeronde zoetheid, tarwe geeft het bier een dorstlessende wrangheid en haver verleent een zijdeachtige, zachte volmondigheid aan het bier.

Hop
Hop verwerken we tijdens het brouwproces om het bier een frisse smaak en een subtiel kruidig hoparoma te geven. De bieren van Brouwerij Bosteels hebben geen uitgesproken bitterheid en daarom is onze keuze gevallen op kwalitatief hoogstaande aromahoppen.
Gist
Gist zet suiker om in alcohol en koolzuurgas. De brouwerij Bosteels gebruikt 2 soorten gist: bovengist of hoge gist en ondergist of lage gist. De bovengist is de gist voor de bereiding van speciale bieren. Hoge gistingsbieren zijn fruitiger en bevatten meer aromacomponenten dan pilsbieren.

Brouwen

Het echte brouwen start in de brouwzaal. Daar worden de vergistbare suikers uit het moutmeelbeslag samen met eiwitten, mineralen, aminozuren enz. in de typische koperen ketels in het warme brouwwater opgelost. Als de versuikering compleet is verpompt de brouwer de suikeroplossing of wort verpompen naar de filterkuip met de bedoeling kaf en andere onopgeloste delen te verwijderen. Uit de filterkuip loopt dan een heldere vloeistof af naar de kookketel. Om de vloeistof te steriliseren warmt men daarna de wort op tot koken. Wat overblijft in de filterkuip noemt men draf..

Door toevoegen van de hop zal men de typische bitterheid en het aangename hoparoma krijgen. Na zowat 90 minuten koken is de wort klaar voor afkoeling en ingisting. Deze hete suikeroplossing sturen we over de whirlpool naar de wortkoeler. Die whirlpool verwijdert de neergeslagen eiwitten. De wort koelen we vervolgens af tot 20°C voor bieren van hoge gisting en tot 12°C voor bieren van lage gisting. Nadien beluchten we de wort en voegen we er verse gist aan toe om de gisting te starten.

Gisting en lagering

Brouwerij Bosteels heeft 3 bieren van hoge gisting nl. Pauwel Kwak, Tripel Karmeliet en DeuS. Deze 3 bieren hebben elk hun eigen karakter en gisten in cylindroconische tanks aan temperaturen tussen 23 en 27° C (in het engels, wordt nog doorgegeven F). Elke tank is goed voor ongeveer 100 000 Kwak- of Karmelietflesjes. Een hoge gisting duurt ongeveer 5 à 6 dagen en is afhankelijk van de hoeveelheid vergistbare suikers.

Als bieren uitgegist zijn, begint het lageren of de maturatie. De juist uitgegiste bieren zijn nog jong en hebben nog niet hun volle smaak en aroma. Zij doen er goed aan een tijdje te rusten en dit bij een zo laag mogelijke temperatuur ( -3°C / F). Voor de bieren van hoge gisting is de duurtijd 4 weken.

Filtratie

De brouwer filtert gist en hopresten uit het bier met een centrifuge en een platenfilter . De nevel trekt op en wat eerst nog troebel was, is nu stralend helder.

Afvullen

De gewassen en gespoelde steriele flesjes zijn na grondige controle klaar om een nieuw leven te beginnen. Per uur worden 20.000 flesjes gevuld. Nog een kroonkurk en een etiket met houdbaarheidsdatum erop en het is klaar om door u geproefd te worden.

Hergisting

Net voor de afvulling van Tripel Karmeliet voegt men suiker en verse gist toe. Daarna worden de afgevulde flessen 2 à 3 weken in de warme kamer gestockeerd aan een constante temperatuur van 22°C. De gist zal de aanwezige suikers omzetten in koolzuurgas om het bier een sprankelende saturatie te geven. De aanwezige gist gaat zich vasthechten aan de bodem van de fles.

Labo

In het labo worden een hele reeks onderzoeken en testen uitgevoerd om de constante kwaliteit van het bier te beogen en dit zowel op microbiologisch als fysico-chemisch vlak.

Proeven

Passie, vakmanschap en traditie ontmoeten hedendaagse brouwtechnieken bij de brouwerij Bosteels. Zodat u bij het degusteren van uw bier keer op keer kunt rekenen op uitmuntende kwaliteit.